קטלוג פרסומים
סינון בקטלוג
מאת: ד"ר דנה לסרי, ד"ר ג'ן בנטוב ופרופ' נוגה כהן
שאלות המחקר לגבי מורים בחטיבה העליונה היו: (א) בחינת המידה בה המלחמה מהווה משבר עבורם: בחינה של רמות חשיפה (ישירה ועקיפה), מצוקה סובייקטיבית, השלכות על ההוראה, שלומות (פסיכופתולוגיה- דיכאון, חרדה, סומטיזציה; תשישות חמלה), מוטיבציה ונטייה לעזיבת המקצוע. (ב) בחינת תפקידם של משאבים אישיים וחיצוניים-מערכתיים בניבוי שלומות המורים - גורמי חוסן ופגיעות (תמיכה חברתית וארגונית, חמלה עצמית, מנטליזציה וויסות רגשי, ביקורת עצמית). ; (ג) בחינת יעילותן של התערבויות מקוונות (תפעול חד-פעמי מצבי) שמטרתן הגברת שימוש עצמי באסטרטגיות התמודדות אדפטיביות (ויסות רגשי-הערכה מחדש וחמלה עצמית) בהפחתת רגש שלילי בהשוואה לתנאי ביקורת. ואילו בקרב תלמידים בחטיבה העליונה: (א) בחינת המידה בה המלחמה מהווה משבר עבור התלמידים: הערכת היקף החשיפה, מדדי שלומות (מצוקה רגשית, התפרצויות זעם, איכות שינה), ותפקודם הלימודי (מחויבות אקדמית, היעדרויות מבי״ס); (ב) זיהוי הצרכים של המתבגרים בעת הזו; (ג) איתור גורמי חוסן בקרב מתבגרים המתבססים על משאבים פנימיים וחיצוניים-מערכתיים (אסטרטגיות התמודדות, ויסות רגשי, חמלה עצמית ומנטליזציה, ותמיכה חברתית) ובחינת תפקידם כממתנים גורמי דחק בניבוי שלומות ותפקוד לימודי. (ד) בחינת יעילותה של מטלת ויסות רגשי ספונטני מיטיב בהפחתת רגשות שליליים.
התמודדותם של מורים ומתבגרים עם משבר מלחמת 'חרבות ברזל' שלומות וקידום חוסן באמצעות התערבות מקוונת
מאת: פרופ' יוסי הראל- פיש ופרופ' סופי וולש
מטרת המחקר היא לבחון את ההשפעה של המלחמה על בני הנוער בישראל על מצבם הנפשי, דפוסי התנהגויות סיכון ומדדי חוסן והגנה מרכזיים, כולל תמיכת מבוגרים, מחוברות בית ספרית וחברתית ומעורבות קהילתית.
השפעת מלחמת "חרבות ברזל" על בני הנוער: סקר אינטרנטי על מדגם מייצג ארצי
מאת: ד"ר קרן קטקו-איילי, ד"ר אדר כהן וד"ר ניר מיכאלי
המחקר הנוכחי הוביל להמשגה מחודשת של חמישה ממדים לחינוך פוליטי בזמן משבר, תוך הרחבת המסגרות התיאורטיות הקיימות. ממצא מרכזי במחקר מצביע על תפקידו המכריע של הרגש בחינוך פוליטי, במיוחד בעתות משבר, וזאת בניגוד לגישות מסורתיות השוללות עיסוק ברגשות בהוראה. המחקר חושף כי רגשות אינם מכשול שיש להתגבר עליו, אלא מרכיב מהותי בתהליך החינוכי המחייב התייחסות והכלה מודעת, בדומה למחקרי חינוך הרואים חשיבות ברגשות פדגוגיים.
חינוך פוליטי בעת משבר לאומי- המשגה מחודשת ומודל יישומי
מאת: ד"ר ענת מועד ופרופ' אסתר עדי- יפה
מטרת המחקר הנוכחי היתה לאמוד את חוסר היציבות במסגרות לגיל הרך מיד עם פרוץ מגפת הקורונה ואחריה, ולאמוד את השפעת אי היציבות על צוותים חינוכיים, הורים וילדים. המחקר כלל שני מדגמים. מדגם אחד של כ-400 אנשי צוות בגיל הרך, לידה - 5 והתמקד בשאלה: [Q1] האם קיים קשר בין דיווחי הצוות החינוכי על מאפייני חוסר היציבות במסגרות לגיל הרך בעקבות הקורונה לבין דיווחם על שביעות רצון, חוסן אישי ושחיקה בעבודה, והאם תמיכה חברתית של בעלי תפקידים שונים בגיל הרך תורמת להפחתת השחיקה? המדגם השני כלל הורים לילדים בגיאי לידה- 5, והתמקד בשאלות [Q2] האם קיים קשר בין דיווחי ההורים על חוסר היציבות במסגרות החינוכיות לבין תפקוד רגשי-חברתי של ילדים ורווחה רגשית של הורים? [Q3] האם רווחה רגשית של הורים מתווכת את הקשר שבין חוסר יציבות המסגרת החינוכית לבין תפקודו הרגשי-חברתי של הילד?
הערכת חוסר היציבות במסגרות לגיל הרך על רקע מגפת הקורונה: השלכות בקרב צוותי חינוך, הורים וילדים
מאת: תמר דוד כהן
חלק' ב של מסמך תשתית הידע מציג מקרה מחבן של יישום והטמעת גישת MTSS ברמת מדינה.
הטמעת 'מערכת התמיכה המרובדת' - 2
מאת: תמר דוד כהן
חלק א' של מסמך תשתית ידע זה מציג את גישת "מערכת התמיכה המרובדת", מטרתה, יתרונותיה ושלבי יישומה.
הטמעת 'מערכת התמיכה המרובדת' - 1
מאת: פרופ' שירי לביא
זהו חלק ב' של סקירת ספרות בנושא בתי-ספר תת-משיגים. החלק הראשון עסק בדרכים להגדיר ולזהות בתי ספר אלו, ובהשלכות של תיוג זה. סקירת הספרות הנוכחית תתמקד בסיקרה של דרכי ליווי, תמיכה והתערבות בבתי ספר תת-משיגים, לטובת שיפור ההישגיים הלימודיים והאקלים החינוכי במוסדות אלו.
בתי ספר תת משיגים חלק ב' - התערבויות להפחתת פערים בחינוך
מאת: פרופ' שירי לביא
בית ספר תת משיג הינו כינוי כללי עבור מוסד שביצועיו נמוכים בהרבה בהשוואה לבתי ספר אחרים, או לחילופין כינוי לבית ספר שאינו עומד באחת או יותר מאמות המידה המינימליות שסומנו על ידי הרשויות. חלק א' של הסקירה מציג מיפוי על סמך מספר מדינות, של דרכים לזיהוי והגדרת בתי ספר כאלו, לצורך מתן סיוע מתאים. בנוסף הסקירה מצביעה על הפגיעה האפשרית עקב איפיון בתי ספר ככאלו, ודרכים להתמודד עמה. בפרסום נפרד (חלק ב') של הסקירה מוצעים דרכי התערבות בבתי ספר שזוהו כתת-משיגים.
בתי ספר תת-משיגים חלק א' - קריטריונים לזיהוי במדינות שונות
כתיבה: לשכת המדענית הראשית
בשלהי חג החנוכה, ועם סיומה של שנה אזרחית ותקציבית, אנו בלשכת המדענית הראשית מבקשים להציג בפניכם את העשייה בשנה זו: 82 מחקרים, 73 סקירות יומיות, 518 בקשות להיתר אתיקה ועוד...
מידעון חנוכה וסיכום שנה אזרחית 2024
מאת: ד"ר כרמית אלטמן, פרופ' יואל וולטרס ופרופ' שרון ערמון- לוטם
מחקר זה, המתמקד באתגרי הלמידה המקוונת אצל תלמידים עולים חדשים, מציע כלים והבנות שניתן ליישם גם בתקופת המשבר הנוכחי (חרבות ברזל) אשר אילץ תלמידים רבים לעבור ללמידה מרחוק לתקופה ממושכת. הבנת הצרכים המגוונים והתאמת המענים עבורם יכולות לסייע לא רק בהתמודדות עם המשבר הנוכחי אלא גם בבניית תשתית חינוכית מותאמת ויצירת מוכנות טובה יותר למשברי העתיד.