מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
לשכת המדען הראשי

קטלוג סקירה יומית

share
שתפו עמוד:
קטלוג סקירה יומית

חיפוש חופשי ברשימת הסקירות היומיות שפורסמו

מציג 1-10 מתוך 224 תוצאות

בעשורים האחרונים יותר ויותר ילדים ונערים מאובחנים כנמצאים על הספקטרום האוטיסטי. למרות מאמצים להכליל תלמידים אלו בבתי הספר, הם עדיין סובלים במקרים רבים מסטיגמות ומדעות קדומות מצד תלמידים אחרים ומהאוכלוסייה בכלל. כדי להבין טוב יותר את הצרכים של תלמידים אלה ולשפר את התמיכה בהם, יש להבין את הדרך שבה הם חווים סטיגמות מהחברה, את ההשפעות שיש לסטיגמה זו על בריאותם הנפשית ואת האסטרטגיות שהם משתמשים בהן כדי להתמודד עם ההשפעות הללו.

פורסם בתאריך: 01.04.2025
נושא: הכלה ושילוב
השפעותיהן של סטיגמות ודעות קדומות על תלמידים אוטיסטים

השפעותיהן של סטיגמות ודעות קדומות על תלמידים אוטיסטים

שימוש בנתונים בתחום החינוך נתפס באופן נרחב כאמצעי חשוב לשיפור ההוראה ולשיפור הישגי התלמידים. אולם הנתונים הגולמיים בפני עצמם הם רק השלב הראשון בתהליך שסופו בקבלת החלטות. למורים, כמו לכל בני האדם, קיימות הטיות קוגנטיביות מסוגים שונים שעשויות להשפיע על האופן בו הם מפרשים את הנתונים, ועל ההחלטות המתקבלות על בסיס הנתונים.

פורסם בתאריך: 27.03.2025
נושא: הערכה, מורות ומורים, נתונים בחינוך
הטיות המחשבה של מורים בניתוח נתונים - 3

הטיות המחשבה של מורים בניתוח נתונים - 3

קיימת הסכמה רחבה בדבר החשיבות של שימוש בנתונים כדי לשפר את ההוראה בבתי הספר, אולם שיפור כזה תלוי ביכולת ובמוטיבציה של מורים לערוך שימוש מועיל בנתונים. כדי ליישם את הנתונים הנאספים, נחוץ ללוות אותם בפרשנות מושכלת, כזו שתאפשר לתרגם את הממצאים לפרקטיקה. 

פורסם בתאריך: 20.03.2025
נושא: מורות ומורים, נתונים בחינוך, הערכה
המיומנויות הנדרשות ממורים לעבודה עם נתונים - 2

המיומנויות הנדרשות ממורים לעבודה עם נתונים - 2

שימוש מושכל בנתונים הוא מרכיב מרכזי בהובלת שיפור מקצועי ומערכתי כאחד, החל מרמת הכיתה (שיפור ההוראה והקשר עם התלמידים), וכלה בקבלת החלטות המשפיעות ברמה היישובית והארצית. אולם הטמעת תרבות של עבודה עם נתונים דורשת התייחסות מיוחדת לאתגרים הנלווים לעבודה עמם. הסקירה היומית תוקדש בתקופה הקרובה לאתגרי השימוש בנתונים במערכת החינוך.

פורסם בתאריך: 18.03.2025
נושא: מורות ומורים, הערכה, נתונים בחינוך
מבוא לשימוש בנתונים במערכות חינוך ובכיתה - 1

מבוא לשימוש בנתונים במערכות חינוך ובכיתה - 1

הרחבת השכלתן של נשים והשוואתה לרמת ההשכלה של גברים חיוניות במיוחד עבור קידום שוויון מגדרי, קידום רווחתן הכלכלית והאישית של נשים וקידום הכלכלה במדינה כולה. לרגל יום האישה הבין-לאומי תתמקד הסקירה היומית בשני מאמרים שבחנו את הפער בהשכלה בין גברים ונשים מנקודות מבט שונות. המאמר הראשון בחן את התפתחות הפערים בהשכלה במדינות שונות ברחבי העולם לאורך 50 שנים ואת ההשלכות של הפערים הללו על השתתפותן של נשים בשוק התעסוקה. המאמר השני בחן את ההשפעה הדיפרנציאלית שיש למורים על תלמידים לעומת תלמידות ואת המאפיינים (של המורים) המשפיעים על ההשפעה הדיפרנציאלית הזו.

פורסם בתאריך: 13.03.2025
נושא: מורות ומורים, שכר, פערים ואי שוויון, מגדר
פערים מגדריים בחינוך ובהשכלה

פערים מגדריים בחינוך ובהשכלה

העיסוק בתחומי STEM (מדע, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה) הוא קריטי לפיתוח הכלכלה המודרנית ולטכנולוגיות העתיד. ברמת הפרט, עיסוק זה הוא פתח להצלחה כלכלית ולניידות חברתית כלפי מעלה. עם זאת, למרות מאמצים ורפורמות לשינוי המצב, גם כיום נשים ותלמידות המכוונות להשתלב בתחומים אלו ניצבות בפני אתגרים משמעותיים. 

פורסם בתאריך: 11.03.2025
נושא: תלמידות ותלמידים, מקצועות מדעיים, מגדר
העצמת נשים בתחומי ה-STEM

העצמת נשים בתחומי ה-STEM

ישנה ספרות מחקרית ענפה העוסקת ברפורמות חינוכיות ובהטמעתן. חוקרים רבים הבחינו כי רפורמה חינוכית היא תופעה נפוצה במערכות חינוך רבות, וכי מרבית הרפורמות נכשלות. הסקירה היומית מציגה שני מחקרים על האופן שבו מורות מתייחסות לרפורמות חינוכיות. המחקר הראשון, שנערך בארה"ב, מצביע על הגורמים המשפיעים על יחסן של מורות לרפורמות חינוכיות, ומראה כי מורות מפתחות יחס חיובי או שלילי לרפורמה חינוכית בהתאם לתרומתה הנתפסת עבור תלמידיהן.

פורסם בתאריך: 13.02.2025
נושא: מורות ומורים, מדיניות ומנהל
גורמים המסייעים בהצלחת יישום רפורמות חינוכיות בבית הספר

גורמים המסייעים בהצלחת יישום רפורמות חינוכיות בבית הספר

הקשר בין ההורים לבית הספר של ילדיהם הוא אחד הגורמים המשפיעים ביותר על יכולת של התלמידים להפיק תועלת מהחינוך הניתן להם. עובדה זו נכונה במיוחד כשמדובר בחינוך בגיל הרך. הסקירה היומית עוסקת בשני מאמרים שבחנו גורמים המשפיעים על קשר זה, במיוחד בהקשר להורים שאינם דוברים את השפה הרשמית של המדינה כשפת אם. המאמר הראשון בוחן דרכים שבהן ניתן לעודד מעורבות של הורים מרקעים לשוניים שונים במערכת החינוך לגיל הרך. המאמר השני עוסק במושג "תקשורת ממוקדת מטרה" (goal-oriented communication), וחוקר גורמים המשפיעים על שיתוף הפעולה בין הורים למורים ומנבאים אותו.

פורסם בתאריך: 04.02.2025
נושא: הגיל הרך, גננות וגננים, הורים, שפות, קבוצות מיעוט
אתגרים בטיפוח הקשר הורים-מסגרות לגיל הרך - 7

אתגרים בטיפוח הקשר הורים-מסגרות לגיל הרך - 7

סייעת  הינה הגדרה לתפקיד בעל השפעה חינוכית חשובה בגני הילדים. בעשרים השנים האחרונות מספרן של סייעות ההוראה בגני הילדים בישראל ובעולם הולך ועולה בצורה דרמטית. עם זאת, חסר עדיין ידע אמפירי ותיאורטי בנוגע לתפקיד ולאיפיון אינטראקציה המיטבי שלהן עם הגננות. הסקירה היומית מוקדשת למאמרים שבחנו מכיוונים שונים תפקיד זה ואת ההשפעות שלו על ילדי הגן. המאמר הראשון בוחן את השפעתן של סייעות ההוראה על תלמידים עם מוגבלות המוכלים בחינוך הרגיל. המאמר השני עוסק בהשפעה של סייעות ההוראה הפועלות לצד גננות בחינוך הרגיל על למידה של ילדים בתוכניות לימוד ייחודיות.

פורסם בתאריך: 30.01.2025
נושא: גננות וגננים, הגיל הרך, פערים ואי שוויון
עבודת הסייעת החינוכית והשפעתה בגיל הרך - 6

עבודת הסייעת החינוכית והשפעתה בגיל הרך - 6

בתחום החינוך בגיל הרך חלים שינויים משמעותיים בעשורים האחרונים. שינוים אלה הם חלק מהבנה גוברת לגבי החשיבות של התחום, לצד התפתחות בידע לגבי דרכי הפעולה המיטביות בגיל זה. הסקירה היומית מציגה שני מאמרים שבחנו שינויים כאלו ואת הדרכים לקדמם בצורה מיטבית. במאמר הראשון מוצג ניתוח תוכן השוואתי לרעיונות, המטרות והמבנים המרכזיים בחינוך בגיל הרך בשוודיה ובפינלנד בתקופה של כחצי מאה. המאמר השני מציג שלושה מקרים של מנהיגות חינוכית וקידום מוצלח של שינויים פדגוגיים בגיל הרך.

פורסם בתאריך: 28.01.2025
נושא: הגיל הרך, פערים ואי שוויון, גננות וגננים
חינוך בגיל הרך – למידה מההיסטוריה וממנהיגות חינוכית – 5

חינוך בגיל הרך – למידה מההיסטוריה וממנהיגות חינוכית – 5