קטלוג סקירה יומית
חיפוש חופשי ברשימת הסקירות היומיות שפורסמו
הקשר בין ההורים לבית הספר של ילדיהם הוא אחד הגורמים המשפיעים ביותר על יכולת של התלמידים להפיק תועלת מהחינוך הניתן להם. עובדה זו נכונה במיוחד כשמדובר בחינוך בגיל הרך. הסקירה היומית עוסקת בשני מאמרים שבחנו גורמים המשפיעים על קשר זה, במיוחד בהקשר להורים שאינם דוברים את השפה הרשמית של המדינה כשפת אם. המאמר הראשון בוחן דרכים שבהן ניתן לעודד מעורבות של הורים מרקעים לשוניים שונים במערכת החינוך לגיל הרך. המאמר השני עוסק במושג "תקשורת ממוקדת מטרה" (goal-oriented communication), וחוקר גורמים המשפיעים על שיתוף הפעולה בין הורים למורים ומנבאים אותו.
אתגרים בטיפוח הקשר הורים-מסגרות לגיל הרך - 7
סייעת הינה הגדרה לתפקיד בעל השפעה חינוכית חשובה בגני הילדים. בעשרים השנים האחרונות מספרן של סייעות ההוראה בגני הילדים בישראל ובעולם הולך ועולה בצורה דרמטית. עם זאת, חסר עדיין ידע אמפירי ותיאורטי בנוגע לתפקיד ולאיפיון אינטראקציה המיטבי שלהן עם הגננות. הסקירה היומית מוקדשת למאמרים שבחנו מכיוונים שונים תפקיד זה ואת ההשפעות שלו על ילדי הגן. המאמר הראשון בוחן את השפעתן של סייעות ההוראה על תלמידים עם מוגבלות המוכלים בחינוך הרגיל. המאמר השני עוסק בהשפעה של סייעות ההוראה הפועלות לצד גננות בחינוך הרגיל על למידה של ילדים בתוכניות לימוד ייחודיות.
עבודת הסייעת החינוכית והשפעתה בגיל הרך - 6
בתחום החינוך בגיל הרך חלים שינויים משמעותיים בעשורים האחרונים. שינוים אלה הם חלק מהבנה גוברת לגבי החשיבות של התחום, לצד התפתחות בידע לגבי דרכי הפעולה המיטביות בגיל זה. הסקירה היומית מציגה שני מאמרים שבחנו שינויים כאלו ואת הדרכים לקדמם בצורה מיטבית. במאמר הראשון מוצג ניתוח תוכן השוואתי לרעיונות, המטרות והמבנים המרכזיים בחינוך בגיל הרך בשוודיה ובפינלנד בתקופה של כחצי מאה. המאמר השני מציג שלושה מקרים של מנהיגות חינוכית וקידום מוצלח של שינויים פדגוגיים בגיל הרך.
חינוך בגיל הרך – למידה מההיסטוריה וממנהיגות חינוכית – 5
ילדים בני הגיל הרך כיום גדלים (ויגדלו) בעידן של התקדמות טכנולוגית וחברתית מהירה. עידן זה מזמן אתגרים חדשים עבור המורים והתלמידים, אך גם יש בו משום הזדמנות לשינוי ולשיפור לטובה של הפדגוגיה. הבנה טובה יותר של הדרך שבה אנו לומדים מזמנות אפשרות לקדם למידה בעזרת טכנולוגיה ומשחק. צורות למידה אלו יכולות לשפר את המוטיבציה של תלמידים צעירים ללמוד ואת העניין שלהם בלמידה. הסקירה היומית מציגה שני מאמרים שבחנו דרכים חדשניות לשפר את הלמידה בגיל הרך. המאמר הראשון סוקר את הידוע על ההתפתחויות בשימוש בטכנולוגיות התקשורת והמידע בגיל הרך. המאמר השני בוחן כיצד ניתן לקדם אוריינות שפה שנייה בגיל הרך דרך משחק.
טכנולוגיה ולמידה מבוססת משחק לגיל הרך - 4
המחקר המדעי, הן בתחום החינוך, הן בתחום התפתחות המוח, מעלה כי בגיל הרך מתעצבים ובמידה רבה אף נקבעים הכישורים הקוגנטיביים והיכולות של ילדים. מסיבה זו חשוב עד מאוד לקדם ככל האפשר את הכישורים הקוגנטיביים, החברתיים והרגשיים של ילדים בני גיל זה. הסקירה היומית מציגה שני מאמרים שבחנו תוכניות התערבות שכוונו לגיל הרך. במאמר הראשון מוצגת סקירה מטא־אנליטית של מחקרים כמותיים שעסקו בתוכניות התערבות לקידום למידה רגשית-חברתית (Social Emotional Learning – SEL) לגיל הרך. במאמר השני מתוארת תוכנית התערבות לגיל הרך אשר התמקדה בקידום ארבעה סוגים של יכולות קוגנטיביות אצל משתתפיה.
תוכניות התערבות בחינוך הקדם־יסודי – 3
בעשורים האחרונים נערכו מחקרים רבים שמטרתם להעריך את השפעתן של תוכניות המעניקות חינוך איכותי בגיל הרך על המשך חייהם של תלמידים הנהנים מהן. רוב המחקרים עסקו בהערכת ההשפעה של חינוך קדם־יסודי על הישגי התלמידים בטווח הזמן הקצר והבינוני. הסקירה היומית מציגה שני מאמרים שבחנו את ההשפעות הללו מזווית רחבה יותר. במאמר הראשון מוצג מחקר אורך שעקב אחר בוגרי תוכנית "פֶּרי קדם־יסודי" – תוכנית התערבות משנות השישים של המאה הקודמת – ואף אחר צאצאיהם. במחקר זה בוצע ניתוח "עלות תועלת" של התוכנית. המאמר השני מציג בחינה של השפעת החינוך הקדם־יסודי בטווח הקצר (יחסית) אולם במשתנים נוספים מעבר להצלחה בלימודים.
ההשפעות ארוכות הטווח של חינוך קדם־יסודי איכותי - 2
בשנים האחרונות ברור יותר ויותר כי פערים לימודיים ופסיכולוגיים בין תלמידים מרקעים שונים מתהווים כבר בראשית דרכם הלימודית, וכי חינוך איכותי בגיל הרך הוא חיוני לשיפור הישגיהם של התלמידים ולסגירת פערים. הסקירה היומית של לשכת המדענית הראשית מציגה היום שני מאמרים שבחנו את ההשפעות של חינוך איכותי בגיל הרך, לא רק בטווח הקצר אלא לאורך שנות התפתחותם והתבגרותם של התלמידים המשתתפים (או שאינם משתתפים) בו. במאמר הראשון מוצג מחקר אורך שעקב אחר תלמידים מגיל הגן ועד סוף כיתה ח'. מאמר זה בחן את התפתחותם האקדמית והפסיכולוגית של תלמידים שהשתתפו בחינוך הפורמלי לעומת זו של עמיתיהם שלא השתתפו בו. המאמר השני מציג סקירה מטא־אנליטית של 17 מאמרים – מחקרי אורך כולם – שבחנו את ההשפעה של איכות החינוך בגיל הרך על הישגים אקדמיים של התלמידים בהמשך הדרך.
ההשפעות המתמשכות של חינוך איכותי לגיל הרך - 1
ההשפעות הרפואיות של נגיף הקורונה טרם התבררו במלואן. אך ישנן עדויות כי לנגיף השפעה שחורגת ממערכת הנשימה. הסקירה היומית של לשכת המדענית הראשית במשרד החינוך מציגה שני מחקרים מכתבי עת רפואיים העוסקים בהשפעות הנוירולוגיות של הנגיף על פעוטות ועל ילדים.
כיצד השפיעה מגפת הקורונה על התפתחות נוירולוגית של פעוטות?
במאה ה-21 מתפתחת הטכנולוגיה בצעדי ענק. התפתחות זו הובילה לנגישות גבוהה למסכים, גם בקרב ילדים. גם מבחינה תרבותית, הקדשת שעות רבות ביום לצפייה, משחק, ותקשורת דרך מסכים, הפכה למקובלת יותר ויותר. סגירת בתי הספר ברוב מדינות העולם בזמן משבר הקורונה, הגבירה מגמה זו. הסקירה היומית של לשכת המדענית הראשית מציגה שני מאמרים שבחנו את השפעת הגישה למסכים, וצריכת התוכן המוגברת באמצעותם, על יכולותיהם הרגשיות והחברתיות של ילדים.
כיצד משפיעים חשיפה למסכים, וסוגי השימוש השונים בהם על שלומותם של תלמידות ותלמידים?
הצוות החינוכי בגני הילדים אחראי בין היתר לעיצוב האקלים הרגשי בגן. מיומנות הצוות ביצירת אווירה תומכת ונעימה, המכונה במחקר יכולת ארגון הגן (Classroom Organization), משפיעה על ההתפתחות הרגשית והחברתית של ילדי הגן וכן על הישגים לימודיים. הסקירה היומית של לשכת המדענית הראשית מתמקדת בחשיבות זו של ארגון הגן, באמצעות שני מחקרים מארצות הברית.