מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
לשכת המדען הראשי
חזרה לרשימה

הכללת תלמידים אוטיסטים בבית הספר

share
שתפו עמוד:
הכללת תלמידים אוטיסטים בבית הספר
פורסם בתאריך: 03.04.2025
נושא: הכלה ושילוב
כתיבה ועריכה: עודד בושריאן, אנה קובובסקי, אסף שטיין

בעשורים האחרונים יותר ויותר ילדים ונערים מאובחנים כנמצאים על הספקטרום האוטיסטי . שיעור הולך וגדל מתוכם משולבים בעשורים האחרונים בכיתות הלימוד בבתי הספר הלא מיוחדים. עובדה זו מציבה אתגר משמעותי בפני מורים ואנשי הסגל החינוכי בבתי הספר הללו, המרגישים צורך בהכשרה מתאימה כדי להצליח במציאת הדרך המתאימה ללמידה עבורם. הסקירה היומית  מוקדשת לשני מאמרים שבחנו את אתגר ההכללה  (או במשמעותו הצרה יותר: "הכלה ושילוב") של תלמידים אוטיסטים. במאמר הראשון מוצע יישום של מסגרת "מערכת התמיכה המרובדת" (MTSS) לשילוב תלמידים אוטיסטים על ידי הבנת הצרכים שלהם ושיפור התוצאות הלימודיות והחברתיות שלהם דרך עבודה משולבת של כל בעלי העניין בבית הספר. במאמר השני מוצגת סקירה שיטתית של מחקרים שבחנו את עמדותיהם של מורים בנוגע להכללת תלמידים אוטיסטים בבתי הספר.

תובנות והמלצות מרכזיות ליישום

  1. שיתוף פעולה עם משפחות תלמידים: אחד הגורמים החשובים להצלחת תוכניות לשילוב תלמידים אוטיסטים הוא שיתוף פעולה עם משפחותיהם. צוותי ההוראה יכולים לערוך מפגשים קבועים עם ההורים כדי לדון בצרכים ובהתקדמות של התלמידים, וכך ליצור גשר טוב יותר בין הבית לבית הספר.
  2. הערכה מתמשכת תוך קביעת קריטריונים: מומלץ לקבוע קריטריונים ברורים להערכת ההשפעה של תוכניות המיועדות לסייע לשילוב תלמידים אוטיסטים. 
  3. קידום מודעות והבנה בקרב אנשי מקצוע לגבי הכללה: מומלץ לקדם תוכניות הסברה והכשרה שיביאו להגברת המודעות ליתרונות של הכללת תלמידים אוטיסטים ושל התמיכה בהם. 

בשיתוף אגף א' חינוך מיוחד, המנהל הפדגוגי.

*בספרות המחקרית וכן בשיח הציבורי ובשיח של קבוצות הייצוג העצמי נפוצים מספר מינוחים מקובלים במקביל ל"על הרצף האוטיסטי". קבוצות ייצוג הביעו העדפה מפורשת להימנע מהמושג "עם אוטיזם" משום שהוא עלול להיתפס כבעל מאפיין שלילי. בהתאם לכך, ולאחר היוועצות, בחרנו בסקירה להשתמש בהגדרה בעלת המשמעות הניטראלית: "תלמידים אוטיסטים".
*הבהרה: הסקירה אינה עוסקת במדיניות משרד החינוך, אלא בעיבוד של תוצרי מחקר .
*בסקירה נעשה שימוש במושג "הכללה" במקום "הכלה" היות והוא מרחיב יותר ומתייחס לכל תלמידה ותלמיד כבעלי צורך להכלה.

הכללת תלמידים אוטיסטים בבתי ספר: גישה הוליסטית לשיפור התוצר החינוכי עבור תלמידים אלו

שיעור הולך וגדל של תלמידים הנמצאים על הרצף האוטיסטי משולבים בעשורים האחרונים בכיתות הלימוד בבתי ספר טיפוסיים. עם זאת, מורים ובתי ספר רבים עדיין ניצבים בפני אתגרים משמעותיים בשילוב תלמידים אוטיסטים בכיתות הלימוד. ואכן במחקרים שנערכו לאחרונה הביעו הורים רבים לתלמידים אוטיסטים חוסר שביעות רצון מרמת התמיכה שילדיהם מקבלים בבתי הספר שבהם הם משולבים.

במאמר שיתוקצר להלן המחברות ג'קלין רוברטס ואמנדה וובסטר מציעות גישה הוליסטית בית ספרית לשילוב מוצלח של תלמידים אוטיסטים. גישה זו עוסקת בהבנת הצרכים הייחודיים של תלמידים אוטיסטים ומטרתה לשפר את התוצאות הלימודיות והחברתיות שלהם על ידי עבודה משולבת עם כל בעלי העניין בבית הספר, ובהם מנהלים, מורים, תלמידים והורים. הייחודיות של גישה זו טמונה בכך שהיא אינה מתמקדת רק בשיטות הוראה ישירות, אלא שמה דגש גם על תרבות בית הספר כולה בדרך שמחזקת את ההבנה ואת הקבלה של תלמידים אוטיסטים בקרב חבריהם ובקרב הצוות. הגישה מסתמכת על ממצאיהם של מחקרים קודמים בנוגע לשילוב ולהכלה של תלמידים אוטיסטים וכן על ניתוח גישות קודמות להכללה כזו ובחירת העקרונות המרכזיים שלהן.

הגישה המערכתית הכוללת מסתמכת על מערכת תמיכה מרובדת  (multi-tiered system of supports) עבור תלמידים אוטיסטים. מערכת זו מחולקת ל־3 שכבות:

  • שכבת בית הספר כולו: תמיכה אפקטיבית בתלמידים באשר הם דורשת תמיכה מצד כלל בית הספר. בכך נכללים עקרונות כגון מנהיגות משותפת ותומכת, תרבות בית ספרית תומכת, תמיכה מבנית והקצאת משאבים פיזיים ואנושיים, למידה מקצועית ותמיכה לצוות החינוכי, להורים ולתלמידים, הקניית שיטות הוראה אפקטיביות, תרבות של שיתוף הורים ושיתוף פעולה בין המורים ואנשי המקצוע בתחום הטיפול.
  • שכבת הקבוצה או הכיתה: כאן נכללים עקרונות של ניהול סביבה בכיתה ותמיכה (כולל שיטות הוראה אפקטיביות המותאמות לאוטיזם), תמיכה מצד התלמידים האחרים בעידוד המורה, יצירת קבוצות שבהן תלמידים יכולים לעסוק בתחומי עניין משותפים, שיעורי מיומנויות חברתיות והכנה למעברים בין הכיתות או לרמות לימוד אחרות.
  • שכבת התמיכה הפרטנית: שכבה זו כוללת הערכה של המאפיינים האישיים של כל תלמיד ושל הצרכים שלו; יצירה ויישום של תוכניות למידה מתואמות; התאמה של תוכנית הלימודים ליכולות ולמוטיבציה של התלמיד; עבודה משותפת עם אנשי מקצוע שונים, עם ההורים ועם התלמידים עצמם ותמיכה במעברים ובהרחבה של הכלים ושל המיומנויות הנדרשות לתלמידים. 

באופן כללי, גישת "מערכת התמיכה המרובדת" מציעה להטמיע הבנה מעמיקה של הצרכים הנקודתיים של כל תלמיד, ובתוכם גם תלמידים אוטיסטים, בכך מספקת הגישה מסגרת לניהול נכון של משאבי הכלים והתוכניות שיתמכו בכל תלמיד לפי צרכיו, בכל המישורים והשכבות.

רוברטס וובסטר מציעות מתווה בן שישה שלבים ליישום הגישה ההוליסטית הבית ספרית לתמיכה מרובדת בבתי הספר בהתאם לצרכים הארגוניים והאישיים. לפי מתווה זה, שני השלבים הראשונים מוקדשים להערכה ולתכנון - בשלב הראשון יש לבצע הערכה של הפרופיל הבית ספרי כדי להעריך את השיטות המשמשות בו לתמיכה בתלמידים, לזהות תחומים של חוזק וחולשה ולקבוע סדרי עדיפויות לפעולה. בשלב השני, בהתבסס על תוצאות ההערכה, יש לגבש תוכנית פעולה המפרטת אסטרטגיות ליישום בכל הרמות (רמה 1 - בית ספר כולו, רמה 2 - קבוצות ורמה 3 - פרטנית). תוכנית זו כוללת קביעת מטרות ספציפיות וזיהוי המשאבים הנדרשים להשגתן .

לאחר שלב התכנון, מבוצע היישום בשלושה שלבים: בשלב השלישי - יישום בשכבה הבית ספרית; בשלב הרביעי – יישום בשכבת הקבוצות או הכיתות; ובשלב החמישי – יישום בשכבה הפרטנית. לבסוף, השלב השישי הוא שלב ההערכה והמשוב, ובו צוות הניהול מעריך באופן סדיר (בתדירות שתיקבע או בהתאם לצורך) את השפעת האסטרטגיות, ומבצע התאמות נחוצות כדי להתמודד עם המכשולים להצלחה.

מקורות

Roberts, J., & Webster, A. (2022). Including students with autism in schools: A whole school approach to improve outcomes for students with autism. International Journal of Inclusive Education, 26(7), 701-718.‏‏

למסמך שפרסמה לשכת המדענית הראשית אודות "גישת מערכת התמיכה המרובדת"

עמדות מורים לגבי הכלת תלמידים על הרצף האוטיסטי בבתי הספר של הזרם המרכזי: סקירה שיטתית של הספרות

אחד הגורמים המשפיעים ביותר על הצלחתם של מהלכים ושל רפורמות בתחום החינוך הוא העמדות של האנשים שנמצאים במרכז החינוך המוסדי, קרי המורים. בתוך כך נכללות גם רפורמות המכוונות להכללה של תלמידים על הרצף האוטיסטי בזרם המרכזי במערכת החינוך. כדי לתכנן וליישם רפורמות כאלו באופן מוצלח, חיוני להבין לא רק מה הן העמדות הללו, אלא מה משפיע עליהן וכיצד ניתן לגייס את המורים להצלחת הרפורמות. 

כדי להגיע לתובנות מבוססות בדבר עמדות אלו, ערכו מחברות המאמר - איימי ראסל, איידין סקראיני ושינייד סמית' – סקירה שיטתית של הספרות האקדמית בנושא. הסקירה נסובה סביב שלוש שאלות מחקר מרכזיות: מהן העמדות של מחנכים לגבי הכללת תלמידים אוטיסטים בכיתות רגילות? אילו גורמים משפיעים על העמדות הללו? וכיצד הכשרה וניסיון משפיעים על העמדות הללו?

בסקירה נכללו מאמרים שפורסמו בין 2001 לבין 2020, והתבססו על מחקרים אמפיריים כמותניים בנושא עמדות של מחנכים ושל מורים לגבי שילוב תלמידים הנמצאים על הרצף האוטיסטי בבתי הספר של הזרם המרכזי. לאחר סינון והערכת איכות של המאמרים נכללו בסקירה שלושה עשר מאמרים כאלו.

ממצאי המחקר

בנוגע לעמדות המורים כלפי הכללת תלמידים אוטיסטים, הממצאים הצביעו על תמונה מעורבת: הגישה בכללותה הייתה חיובית אצל מרבית המורים, אולם אותם מורים הביעו גם חששות. מורים רבים הביעו דאגה לגבי היכולת של תלמידים אוטיסטים לעמוד בדרישות הלימודיות של הכיתה הרגילה, וציינו את הצורך בהכשרה מתאימה ובהבנת הצרכים של תלמידים אוטיסטים כדי להצליח לעזור להם.

באשר לגורמים המשפיעים על עמדות המורים, נמצא כי הגורם המשפיע ביותר היה תחושת המסוגלות העצמית של המורים. מורים שהביעו תחושה של בקיאות ואמונה ביכולתם בתחום החינוך המיוחד נטו יותר לתמוך בהכללה ולהאמין כי היא תהיה מוצלחת. לעומת זאת, מורים שהרגישו חוסר יכולת או חוסר ידע בנושא נטו להביע עמדות שליליות יותר. ניסיון קודם עם תלמידים הנמצאים על הרצף האוטיסטי או עם תלמידים בעלי צרכים מיוחדים בכלל הביא לעמדות חיוביות יותר כלפי הכללה .מעניין כי מידת ההכשרה או הרקע האקדמי של המורים לא נמצאו קשורים לעמדות חיוביות יותר לגבי הכללה. עם זאת חלק מהמחקרים כן מצאו קשר בין מידת ההכשרה למידת המסוגלות העצמית של המורים, ודרכה קשר עקיף לעמדות חיוביות כלפי הכללה.

נקודה משמעותית נוספת בהקשר זה הייתה החשש שהעלו מורים רבים מפני מחסור במשאבים ומהיעדר תמיכה מספקת מטעם המערכת החינוכית שסביבם. תפיסת המורים לגבי זמינותם של המשאבים החינוכיים שלרשותם ולגבי התמיכה שיקבלו בנושא זה מטעם הממסד החינוכי נמצאה בקשר עם גישה חיובית יותר כלפי הכללה ועם אמונה רבה יותר בסיכויי הצלחתה. 

מקורות

Russell, A., Scriney, A., & Smyth, S. (2023). Educator Attitudes towards the inclusion of students with autism spectrum disorders in mainstream education: a systematic review. Review Journal of Autism and Developmental Disorders, 10(3), 477-491.‏‏ ‏‏‏